Historiek

Historiek Brouwerij Sterkens

Brouwerij Sterkens kan terugvallen op een bijzonder rijke en smakelijke geschiedenis. In 1651 begon de familie Sterkens als boerenfamilie eigen tafelbier te brouwen als hobby. De originele recepten en historische brouwmethodes werden zorgvuldig opgeschreven en werden telkens van vader op zoon overgedragen. Toen de familie Sterkens begon in te zien dat het brouwen van bier gaandeweg meer voorrang kreeg op de boerderij, kozen zij er voor om de brouwerij verder te professionaliseren en om steeds meer kwalitatieve bieren af te vullen. De heerlijke St. Sebastiaan en pittige St. Paul bieren werden goed gesmaakt in België, wat er toe leidde dat Brouwerij Sterkens als één van de eerste brouwerijen haar Belgische traditionele bieren begon te exporteren naar het buitenland. Ondertussen werden er andere nieuwe bieren geproduceerd en kwamen de Hoogstraten Poorter en Bokrijks op de biermarkt.

De huidige 14de generatie van Brouwerij Sterkens heeft er voor gezorgd dat de Sterkens bieren in meer dan 30 landen over 5 continenten gesmaakt worden. Men kijkt vol enthousiasme uit naar de toekomst, zonder ook het verleden te vergeten. Brouwerij Sterkens laat haar bieren immers nog steeds bottelen in een opvallende en uitzonderlijke verpakking. De Hoogstraten Poorter, Bokrijks en St. Sebastiaan bieren geven dankzij de stenen, keramische kruiken een uniek imago aan Brouwerij Sterkens.

Brouwerij Sterkens blijft traditionele en karaktervolle abdijbieren brouwen om wereldwijde bierliefhebbers te laten genieten. En dat doen we nog steeds met veel passie en vakmanschap.

1651

Het verhaal van Brouwerij Sterkens start reeds enkele eeuwen terug, rond 1651. Uit recent stamboomonderzoek blijkt dat er toen al sprake was van de brouwersfamilie Sterkens in Meer (Hoogstraten), een gezellig dorpje in het noorden van België. Gerardus Sterkens en diens vrouw Adriana Grootens wonen samen met hun 6 kinderen in een klein huis in het dorpscentrum van “Meir”. Gerardus ontwikkelt gaandeweg een liefde voor bier en begint uit interesse kleinschalig eigen tafelbier te brouwen. Tijdens het experimenteren schrijft hij zijn ervaringen zorgvuldig op en houdt hij zijn originele recepten goed bij.

1731

Volgens het boek “Meir (in de Kempen)” uit 1912 van Eerwaarde Pater Gratianus, Provinciaal van de Ongeschoeide Karmelieten, spreekt het bedeboek uit 1731 reeds van “’t Brouhuis van Frans Sterkens”. Frans Sterkens en zijn vrouw Adriana Leijs baren 10 kinderen en baten een mooi, klein boerenbedrijfje uit. Het boerenbedrijf voorzag de familie in hun noodzakelijke basis- en levensbehoeften; het winnen van groenten, het fokken van vee en het bakken van brood. Daarnaast zet Frans bovendien de traditie van zijn grootvader voort en neemt hij het brouwen van bier over van Gerardus. Hiervoor gebruikt hij de originele familierecepten.

Eind jaren 1700 breekt plots de Franse Revolutie uit. De Fransen houden controle over De Verenigde Nederlandse Staten en vele religieuzen moesten in die tijd vluchtten. Een van die religieuzen was pater Paulus. Paulus, een enthousiaste bierbrouwer, wilde dat zijn bierrecept niet in handen van de Fransen terecht kwam. Tijdens het vluchten kon hij zijn oude, traditionele bierrecept nog net redden. Hij nam de benen en kwam niet toevallig terecht in Meer. Hij klopte aan bij de familie Sterkens en overhandigde zijn biernotities aan Frans Sterkens. De familie Sterkens had immers in die tijd al een goede en gerenommeerde brouwersnaam uitgebouwd. Frans voegde enkele eigen ingrediënten toe aan het basisrecept en een nieuw, verfrissend, lekker bier was geboren. Frans gaf het nieuwe bier de naam “St. Paul”, uit respect en ter nagedachtenis van pater Paulus.

1836

De bierrecepten van Sterkens blijven in de familie. Documenten uit 1836 wijzen er op dat de familie Sterkens het brouwen steeds groter begon aan te pakken. De documenten bevatten o.a. een akte van familiale verdeling van hun landbouweigendommen. De familie Sterkens bezat immers op dat moment een huis, een brouwzaal, een schuur die diende als bieropslagplaats, een stal met vee en 2 aangelegen hoven en weilanden van 66 are. Het brouwen werd echter nog wel steeds gecombineerd met het runnen van een klein boerenbedrijf.

1860

Op vraag van de gilde van Meer, wordt in 1860 aan het brouwershuis in het dorpscentrum van Meer een herberg met uitspanning geopend. Het cafégedeelte doet dienst als gildehuis en krijgt de naam St. Sebastiaan, naar de patroonheilige van de schuttersgilde. Niet enkel gildelieden vinden hun weg naar St. Sebastiaan, maar ook mensen uit de ganse streek komen naar Meer om er het heerlijke bier te proeven van de brouwerij. De familie Sterkens besluit daarom om een nieuw bier te brouwen die de naam “St. Sebastiaan” krijgt, genoemd naar hun herberg.

1920

Brouwerij Sterkens besluit in 1920 om het ambachtelijk brouwen van hun bier professioneler aan te pakken. De apparatuur wordt onder andere volledig vernieuwd. De koperen ketel en de reusachtige houten filterkuip worden echter nog steeds gebruikt. Voor het brouwen wordt er gebruik gemaakt van eigen grondwater, zelf gekweekt graan en wordt er nog steeds gebrouwen volgens de oude tradities, recepten en gewoonten.

De bieren van brouwerij Sterkens worden, zoals in die tijd de gewoonte was, gebotteld in stenen, keramieken kruiken. Het St. Sebastiaan bier wordt populairder en gaat goed over de toog. Als slogan gebruikt men “Brouwerij Sterkens, de brouwers van het kruikenbier”. De familie Sterkens gebruikt overigens nu nog steeds keramieken kruiken voor bepaalde bieren. Wereldwijd worden de authentieke keramieken kruiken herkend.

1957

Na de Tweede Wereldoorlog groeit Brouwerij Sterkens zeer snel. In 1957 wordt er een nieuw bier, de “Ster Ale“, gebrouwen. Dit amberkleurig biertje wordt bijzonder populair in Hoogstraten en omstreken. Gaandeweg kan heel het Vlaamse land genieten van “Het Sterreke”, zoals het in de volksmond wordt genoemd. Zoals elke brouwerij in die tijd, begint Brouwerij Sterkens ook andere dranken te brouwen. Zo brengen ze ook Aster Limonade op de markt. Tegenwoordig wordt er een verfrissende pils gebrouwen met de naam Ster Pils, een frisse knipoog naar het amberkleurige Ster Ale.

Omwille van de populariteit van de Ster Ale vraagt het VVV Kantoor van Hoogstraten om een typisch Hoogstraats streekbier te produceren. De familie Sterkens grijpt hiervoor terug naar een oud recept en niet veel later worden de eerste flessen Hoogstraten Poorter afgevuld. Ook dit bier wordt vervaardigd in stenen kruiken. Brouwerij Sterkens brouwt ook op vraag van het Domein van Bokrijk een nieuw ambachtelijk bier. Dankzij hun authentiek imago, brengen ze het nieuwe Bokrijks op de markt.

De familie Sterkens begint gaandeweg in te zien dat het brouwen van het bier de bovenhand neemt van het voorzien in de dagelijkse behoeften op hun landbouwbedrijf. Zo brouwt men niet meer om in eigen behoeften te voorzien, maar vooral om de anderen te laten genieten van het heerlijke gerstenat. Het brouwen krijgt vanaf nu voorrang op het louter werken op de akker. We kunnen officieel spreken van “Brouwerij Sterkens”.

1986

In 1986 wordt er ook definitief een stap gezet naar het buitenland. Dankzij de ligging van de brouwerij dicht bij de Nederlandse grens, wordt Brouwerij Sterkens al snel benaderd voor export. Niet alleen de Deense, Duitse, Engelse, Zwitserse en Italiaanse markten tracht men te veroveren, maar Brouwerij Sterkens wordt zelfs één van de eerste brouwerijen die exporteert naar de VS, China, Hong Kong en Singapore. In juni 1987 wordt er uiteindelijk een eerste container, geladen met 10.000 kruiken St. Sebastiaan, naar de VS geëxporteerd. Ondertussen vinden de kruiken ook hun weg naar Japan en Taiwan. Er wordt zelfs een dochteronderneming van Brouwerij Sterkens opgericht in de VS.

2008

Wegens de groei van Brouwerij Sterkens en de grote afzetmarkten in het buitenland, kan de site van Brouwerij Sterkens in Meer de capaciteit niet meer aan. De ganse site wordt verkocht en enkele brouwonderdelen krijgen een nieuwe thuis. Sinds 2008 laat Brouwerij Sterkens haar bieren brouwen bij collega brouwerijen, maar nog steeds volgens de oude tradities en eigen recepten. Brouwerij Sterkens verhuist haar kantoren naar de Transportzone Hazeldonk in Meer en gaat een samenwerking aan met Bierparadijs, een grote en gekende drankenhandelaar die voldoende magazijncapaciteit bezit om de bieren van Brouwerij Sterkens te stockeren en hen van daaruit wereldwijd te verdelen. Ondertussen worden de St. Paul Triple en St. Paul Special gelauwerd op de Hong Kong International Beer Awards en wint de St. Paul Triple een prestigieuze prijs op de World Beer Championships in Chicago.

2015

De 14de generatie van de familie Sterkens zorgt er voor dat 95% van de bieren van Brouwerij Sterkens naar het buitenland worden verzonden. Niet enkel in het buitenland, maar ook de Belgische bierliefhebbers weten de authentieke bieren van Brouwerij Sterkens te smaken. Op de Brussels Beer Challenge van 2015 wint de nieuwe St. Paul White immers de bronzen medaille in de categorie ‘Witbier’. Een erkenning van jaren hard werken aan lekkere, traditionele, Belgische abdijbieren.

Brouwerij Sterkens kan terugblikken op een zeer rijke geschiedenis. Er wordt echter ook met vertrouwen en veel enthousiasme uitgekeken naar de toekomst. De smaakvolle bieren worden immers gesmaakt tot ver buiten onze landsgrenzen. Wereldwijd worden de traditioneel gebrouwen bieren verkocht in meer dan 30 landen, verdeeld over 5 continenten. En daarvoor doen we het, om mensen wereldwijd te laten genieten van ons uitgebreid bierassortiment, gebrouwen met onze traditionele recepten en volgens de oude tradities.