1731

Volgens het boek “Meir (in de Kempen)” uit 1912 van Eerwaarde Pater Gratianus, Provinciaal van de Ongeschoeide Karmelieten, spreekt het bedeboek uit 1731 reeds van “’t Brouhuis van Frans Sterkens”. Frans Sterkens en zijn vrouw Adriana Leijs baren 10 kinderen en baten een mooi, klein boerenbedrijfje uit. Het boerenbedrijf voorzag de familie in hun noodzakelijke basis- en levensbehoeften; het winnen van groenten, het fokken van vee en het bakken van brood. Daarnaast zet Frans bovendien de traditie van zijn grootvader voort en neemt hij het brouwen van bier over van Gerardus. Hiervoor gebruikt hij de originele familierecepten.

Eind jaren 1700 breekt plots de Franse Revolutie uit. De Fransen houden controle over De Verenigde Nederlandse Staten en vele religieuzen moesten in die tijd vluchtten. Een van die religieuzen was pater Paulus. Paulus, een enthousiaste bierbrouwer, wilde dat zijn bierrecept niet in handen van de Fransen terecht kwam. Tijdens het vluchten kon hij zijn oude, traditionele bierrecept nog net redden. Hij nam de benen en kwam niet toevallig terecht in Meer. Hij klopte aan bij de familie Sterkens en overhandigde zijn biernotities aan Frans Sterkens. De familie Sterkens had immers in die tijd al een goede en gerenommeerde brouwersnaam uitgebouwd. Frans voegde enkele eigen ingrediënten toe aan het basisrecept en een nieuw, verfrissend, lekker bier was geboren. Frans gaf het nieuwe bier de naam “St. Paul”, uit respect en ter nagedachtenis van pater Paulus.